Контакт податоци

Комисија за односи со
верските заедници и религиозни групи

Бул. Гоце Делчев бр 8, зграда на МРТВ,18 спрат,
1000 Скопје, Р. Македонија, П.Фах52
тел. + 389 2 3226-777;
факс +389 2 3226-353
e-mail: kovz@kovz.gov.mk

  Работно време со странки

вторник: oд 10.00-12.00 часот

четврток: од10.00-12.00 часот

                     

 БАРАЊЕ ЗА ИЗДАВАЊЕ НА РЕШЕНИЕ

 

 ОТВОРЕНО-ПАРТНЕРСТВО

OPEN DATA

 

             

 КАРТА НА ВЕРСКИ ОБЈЕКТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

 

  

 ВЕРСКИ

АЛМАНАХ


 
 
 
   

 

   Медиумски пријатели
   www.vest.com.mk
   www.mia.com.mk
   www.vecer.com.mk

Корисни линкови

 во катедралната црква „Света Софија“, во Охрид беше одбележана 1.000-годишнината од упокојувањето на Свети Јован Владимир.

 

 

Директорката на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групиПроф.д-р  Валентина Божиновска на 4 јуни 206 година (сабота) присуствуваше на света архиерејска литургија со која чиноначалствуваше Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан во сослужение на членови на Светиот Архиерејски Синод на МПЦ-ОА во катедралната црква „Света Софија“, во Охрид беше одбележана 1.000-годишнината од упокојувањето на Свети Јован Владимир.


Свети Јован Владимир е еден од мачениците и светител на Охридската архиепископија и неговиот култ е негуван уште од неговата смрт. Сведоштво за тоа се бројните портрети и фрески со неговиот приказ, од кои дури 24 се наоѓаат токму во цркви и манастири во Охрид и охридско,По повод илјадагодишнината од упокојувањето на светоцот, по свечената литургија беше промовиран и зборникот „Свети Јован Владимир - хигиографија, химнографија и иконографија“ на авторот д-р. Сашо Цветковски.