Контакт податоци

Комисија за односи со
верските заедници и религиозни групи

Бул. Гоце Делчев бр 8, зграда на МРТВ,18 спрат,
1000 Скопје, Р. Македонија, П.Фах52
тел. + 389 2 3226-777;
факс +389 2 3226-353
e-mail: kovz@kovz.gov.mk

  Работно време со странки

Секој работен ден во неделата

            од 08:30 до 16: 00

 БАРАЊЕ ЗА ОДОБРЕНИЕ ЗА ПРЕСТОЈ

                     

Корисни линкови
Евиденција за регистрираните цркви, верски заедници и религиозни групи согласно член 9 став 2 од Законот за правна положба на црква, верска заедница и религиозна група („Сл.весник на РМ“ бр. 113/07)

Евиденција за регистрираните цркви, верски заедници и религиозни групи согласно член 9 став 2 од Законот за правна положба на црква, верска заедница и религиозна група („Сл.весник на РМ“ бр. 113/07)

 

Ред бр

ЦРКВИ

Седиште

Овластено лице

 

МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА – ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

бул.
“Партизански одреди“ бр.12
Скопје

Стефан Велјановски   Архиепископ Охридски и Македонски
 г.г.Стефан  


 

КАТОЛИЧКА ЦРКВА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА


ул: “Димитрие Туцобиќ“ бр.31
Скопје

Киро Стојанов бискуп скопски и апостолски егзарх од Струмица 

 

3

 

ЕВАНГЕЛСКО-МЕТОДИСТИЧКА ЦРКВА ВО МАКЕДОНИЈА

 ул. “Загребачка“  бр.4  Струмица

Емил Заев

 

 

 

 

4

ХРИСТИЈАНСКА АДВЕНТИСТИЧКА ЦРКВА-
(ЦРКВА НА АДВЕНТИСТИТЕ НА СЕДМИОТ ДЕН) ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА


 

 Ул. „Влае“ бр.42 Скопје

Михајло Гурев

од Кавадарци

ул. Калница бр. 16, Кавадарци

 

 

5

 

ХРИСТИЈАНСКА АДВЕНТИСТИЧКА ЦРКВА ВО МАКЕДОНИЈА


Ул. “Петар Поп  Арсов“ бр.25
Скопје


Борче Цветковски

Јани Минчаровски

Данило Николовски     

 

 

6

 

ХРИСТИЈАНСКА БАПТИСТИЧКА ЦРКВА “РАДОСНА ВЕСТ“


ул: “Благоја Давков“ бр.10
Скопје

 д-р Иван Грозданов од Скопје  

 

 

 

7

 

ЕВАНГЕЛСКО – КОНГРЕШАНСКА ЦРКВА


ул: “Христо Смирненски“ бр.20 Скопје


 

Васе Азманов

 

ул. Рокомија бр.74 а

Скопје 

 

8

 

“НОВОАПОСТОЛСКА   ЦРКВА“ ВО МАКЕДОНИЈА

ул: “Негошева“ бр.24  Скопје


Ев. Стојан Маневски од Скопје 

 

9

 

ЕВАНГЕЛСКА ЦРКВА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ул. “Франклин Рузвелт“ бр.16
Скопје 

Мирчо Андреев од Скопје 


 

10

ХРИСТИЈАНСКИ ЦЕНТАР ВО
РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ул.“Никола Русински“ бб ТЦ Карпош 3 локал  84 Скопје


Зоран Спасовски

 

Тони Шапов

 
 

11

 

 

ЦРКВА БОЖЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ул: “Ванчо Питошески“ бр.2

Охрид

Ајровски Ипче

 

Ул.Беровска бр.30

Прилеп 

 

 

12

 

“ХРИСТИЈАНСКА ЦРКВА БОЖЈИ ГЛАС“


ул:“Георги Димитров“ бр.12

Скопје

 

Јован Јоновски

 

 

13

 

“ХРИСТИЈАНСКА ЦРКВА БЛАГА ВЕСТ  ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА“


Бук Страшо Пинџур, бр 7-1-5, Скопје


 

Константин Кајшаров, ул Пролет, бр14/1-11 Скопје

14

АПОСТОЛСКА РЕФОРМИРАНА ЦРКВА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Ул. Виничка бр.62-б

Борче Поповски

15

ЦРКВА НА ИСУС ХРИСТОС НА СВЕТИИТЕ ОД ПОДОЦНЕЖНИТЕ ДНИ ВО МАКЕДОНИЈА

Ул. „Рилски Конгрес“ бр.20-а

Општина Центар

Скопје

Елмаз Ариф

Ул. „384“ бр. 4  Скопје

 

16

ЕВАНГЕЛСКО ПРОТЕСТАНТСКА ЦРКВА ГЛАСНОСТ

Ул Петар Поп Арсов бр 6 Скопје

Александар Маџароски

Ул Разловечко Востание бр 1/2 - 4

17

СКИЕНТОЛОШКА ЦРКВА ВО МАКЕДОНИЈА

Ул Дичо Петров, бр 2 Скопје

Стефан Ќостаров,

Ул Питу Гули бр 31

Скопје

 

ВЕРСКИ ЗАЕДНИЦИ

 

 

 

 

1.

ИСЛАМСКА ВЕРСКА ЗАЕДНИЦА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ул.“Чаирска“ бр.52 Скопје


Реис ул Улема Хаџи Сулејман еф. Реџепи  

 

 

2.

ЕВРЕЈСКА ЗАЕДНИЦА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ул.“Борка Талевски“ бр.24
Скопје

Берта Романо-Николиќ

Моб.

076 331 661

Емаил: president@ezrm.org.mk

 

 

3.

ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ – ХРИСТИЈАНСКА ВЕРСКА ЗАЕДНИЦА

ул: “Алжирска“ бр.36 Скопје


Даниел Јовановиќ

 

Ул. Христо Татарчев 22 број 11

 

 

4.

“СВЕТА СТОЛИЦА - на суфиските еренлери на светот во Македонија“
„СВЕТА СТОЛИЦА-на С:Е:С. Во Македонија“

Скопје „ул.Виетнамска“број 14 а

“Шејх-Ул-Улем“ Рухидин Сербез 

 

 

5.

САТЈА САИ ЦЕНТАР – СКОПЈЕ


бул. “Св. Климент Охридски“ бр.21/21 Скопје


Елисавета Диновска од Скопје 


 

 

 

 

 

6.

ВАИШНАВСКА ВЕРСКА ЗАЕДНИЦА ИСКОН-МАКЕДОНИЈА


ул.“31“ бр.33

с. Волково
Скопје

Васил

Каракамчев 

 

7.

 

 

 

ПРАХРИСТИЈАНСКА ЗАЕДНИЦА “УНИВЕРЗАЛЕН ЖИВОТ“


ул.“Црвена Општина“ бб Скопје 


Силвана Петрушева

Скопје, ул.„Крсто Асенов“ бр.1-23

 

8.

ВЕРСКА ЗАЕДНИЦА НА ПРАВОСЛАВНИ АЛБАНЦИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Ул Ловченски пат, ББ, во деловен простор Премиер, Битола.

Ристо Кирјас

Ул Димче Лахчански, бр 64-9, Битола

 

 

9

 

ХРИСТИЈАНСКА ЗАЕДНИЦА

ТРИНИТАС

Ул Рајко Жинзифов

Бр 50-1/20 Скопје

Александар Вулетиќ

Бул. Јане Сандански бр 27-39

Скопје

 

 

10

БЕКТАШИСКА ВЕРСКА ЗАЕДНИЦА СО СЕДИШТЕ ВО ХАДР БАБА ТЕЌЕ

Ул. Јанко Михајловски бр 84

Кичево

Исмет Килоси

с. Црвивци

Осломеј-Кичево

 

РЕЛИГИОЗНИ ГРУПИ

 

 

 

 

1.

 

 

“ХРИСТИЈАНСКА ЦРКВА СЛОВО НА НАДЕЖ“


бул. “Видое Смилевски-Бато“ бр.71 локал 2

Скопје

Миланка Стефковска

Перо Тодороски

Бул. Асном бр.22-3/4  Скопје

 

 

 

 

2

 

 

“РЕФОРМНО ДВИЖЕЊЕ НА АДВЕНТИСТИТЕ НА СЕДМИОТ ДЕН“


Куманово ул.„Моша Пијаде„ бр.85

Часлав Дичевски

Ул. „620“ бр.37 Куманово


 

3.

“Христијанско движење Нова Надеж“


ул: “20 Октомври“ бр.8
Скопје


 Томо Јосовиќ

 

 ул. “Коста Новаковиќ “ бр.48/1-17 Скопје

 

4.

КАДЕРИСКА РЕЛИГИОЗНА ГРУПА „ЏЕННЕТ“


ул. “Ѓуро Пуцар-Стари“ бб Куманово

 

Екрем Џеватовски

Ѓуро Пуцар-Стари“ бр. Бб Куманово


 

5.

СЛОБОДНА ЕВАНГЕЛСКА ЦРКВА “ДОБРА ВЕСТ“


ул.“ Ратко Митровиќ “ бр. 61- б населба Драчево

Мите Гошев

ул: “Васко Каранѓелески“  бр.27/20 Скопје

 

 

 

6.

ЕХЛИБЕЈТСКА БЕКТАШИСКА РЕЛИГИОЗНА ГРУПА НА МАКЕДОНИЈА

Ул.Ленинова бр.10  Кичево

Муртеза Пашо

 

Ул. Ленинова

Бр.10  Кичево

 

 

7.

ХРИСТИЈАНСКА ЦРКВА ОАЗА ВО РМ

Ул.Никола Карев бр.32

Ангелчо Павлов

Зоран Илиевски

Ул. Никола Карев

бр.32  Штип

 

 

8.

„Ехли Суннет Вел Џемат“

Прилеп ул.„Тризла“бб

Сулејман Фејзуловски

Прилеп, ул.„Дунавска“бр.35

9

Тарикаска религиозна група СУФИ

 

седиште во теќе

ул. Брсјачка буна бб, Скопје

 

Бенат Асан, ул. Карбуница бр. 3, Скопје

10

РЕЛИГИОЗНА ГРУПА ДОМ НА МОЛИТВА

Ул Васил Стефановски, бр 5 Скопје

Игор Јакимовски, ул Јаким Стојковски, бр 30 Пробиштип