Контакт податоци

Комисија за односи со
верските заедници и религиозни групи

Палата Емануел Чучков, Ул.Бихачка,бр 2, влез 1 кат 2
1000 Скопје, Р. Македонија, П.Фах52
тел. + 389 2 3226-777;
факс +389 2 3226-353
e-mail: kovz@kovz.gov.mk

  Работно време со странки

Секој работен ден во неделата

            од 08:30 до 16: 00

 БАРАЊЕ ЗА ОДОБРЕНИЕ ЗА ПРЕСТОЈ

                     

Корисни линкови

Директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи г. Даријан Сотировски на 22.10.2018 година, присуствуваше во храмот „Св. вмч. Димитриј“ во с. Издеглавје, општина Дебарца, Охрид, каде беше отслужен Парастос во спомен на учесниците на Првиот свештенички собир во с. Издеглавје, кои ги поставија темелите за возобновувањето на Охридската архиепископија во лицето на Македонската православна црква.

На свеченото одбележување на тој значаен историски настан присуствуваа повеќе членови на Светиот архијерејски синод на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, градоначалникот на општина Дебарца г. Зоран Ногачески, многубројно свештенство од цела Македонија и верен народ.
75 години потоа
На денот кога на првата ослободена територија од партизаните во Македонија, 9 македонски свештеници се собрале на историското свештеничко собрание, носејќи одлука за отфрлање на туѓите јурисдикции и хегемонистички аспирации.