Контакт податоци

Комисија за односи со
верските заедници и религиозни групи

Бул. Гоце Делчев бр 8, зграда на МРТВ,18 спрат,
1000 Скопје, Р. Македонија, П.Фах52
тел. + 389 2 3226-777;
факс +389 2 3226-353
e-mail: kovz@kovz.gov.mk

  Работно време со странки

вторник: oд 10.00-12.00 часот

четврток: од10.00-12.00 часот

                     

 БАРАЊЕ ЗА ИЗДАВАЊЕ НА РЕШЕНИЕ

 

 ОТВОРЕНО-ПАРТНЕРСТВО

OPEN DATA

 

             

 КАРТА НА ВЕРСКИ ОБЈЕКТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

 

  

 ВЕРСКИ

АЛМАНАХ


 
 
 
   

 

   Медиумски пријатели
   www.vest.com.mk
   www.mia.com.mk
   www.vecer.com.mk

Корисни линкови
Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи остро реагира на информацијата поставена на 27 ноември 2017 година на веб порта­лите комуникација.мк, доказ.мк и Мактел.мк. Проф.д-р Валентина Божиновска е разре­шена од должноста директор на Комисијата за односи со верските заед­ни­­ци и религиозни групи со решение на Владата на РМ бр. 24-4808/1 од 03.08.2017 година. Веднаш по добивањето на решение­то веб страницата на Комисијата е ажурирана, а Божиновска не се наоѓа на платниот список на Комисијата.
Поаѓајќи од начелото на хуманост кое се заснова на почитување на личноста на човекот и неговите права, правото на слобода и уваерување и слободата на манифестирање на својата вера и убeдување како и врз основа на Член 20 од Законот за Правна положба на црква, верска заедница и религиозна група кој гласи( Лицата кои се сместени во болници, домови за деца и домови за стари лица, армиски и полициски институции и простори, затвори и слични институции можат да ја изразуваат својата вера и по сопствено барање да бидат посетувани од свештени лица заради вршење на верски обред и други форми на манифестирање на религијата или вератаво согласност со куќниот ред на институцијата во која се сместени) денес директорот на КОВЗ проф.д-р Валентина Божиновска и г-динот Жан Митрев потпишаа меморандум за соработка.
Црквите и верските заедници во Република Македонија, застапени во Уставот, со должно внимание ги следат настаните што веќе подолго време ги обременуваат секојдневието и живеењето на сите граѓани во Република Македонија.
Почитувани браќа свештеници, драги верници, браќа и сестри – луѓе со добра волја! Во нашата Татковина – Република Македонија, деновиве сме сведоци на настани кои не само што вознемируваат, туку влеваат и страв. Што е тоа што се случува во нашето општество? Надвиснале мрачни облаци на немир и недоверба. Тие ги загрозуваат темелните вредности на едно општество што ние како граѓани се обидуваме да го градиме со нашиот човечки и вернички идентитет.
Директорот на ковз проф.д-р Валентина Божиновска присуствуваше на чествувањето на христијанскиот празник Рождество на Пресвета Богородица.
На академијата говори одржаа директорот на Комисијата за односи со верски заедници и религиозни групи Проф.д-р Валентина Божиновска, Продеканот  на Филозофскиот факултет д-р Ратко Дуев, Раководотрлот на Институтот Мајка Тереза при Филозофскиот факултет д-р Јован Пејковски и  Шефот на Катедрата за социологија Проф.д-р Заоран Матески.