Контакт податоци

Комисија за односи со
верските заедници и религиозни групи

Бул. Гоце Делчев бр 8, зграда на МРТВ,18 спрат,
1000 Скопје, Р. Македонија, П.Фах52
тел. + 389 2 3226-777;
факс +389 2 3226-353
e-mail: kovz@kovz.gov.mk

  Работно време со странки

вторник: oд 10.00-12.00 часот

четврток: од10.00-12.00 часот

                     

 БАРАЊЕ ЗА ИЗДАВАЊЕ НА РЕШЕНИЕ

 

 ОТВОРЕНО-ПАРТНЕРСТВО

OPEN DATA

 

             

 КАРТА НА ВЕРСКИ ОБЈЕКТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

 

  

 ВЕРСКИ

АЛМАНАХ


 
 
 
   

 

   Медиумски пријатели
   www.vest.com.mk
   www.mia.com.mk
   www.vecer.com.mk

Корисни линкови
Поаѓајќи од начелото на хуманост кое се заснова на почитување на личноста на човекот и неговите права, правото на слобода и уваерување и слободата на манифестирање на својата вера и убeдување како и врз основа на Член 20 од Законот за Правна положба на црква, верска заедница и религиозна група кој гласи( Лицата кои се сместени во болници, домови за деца и домови за стари лица, армиски и полициски институции и простори, затвори и слични институции можат да ја изразуваат својата вера и по сопствено барање да бидат посетувани од свештени лица заради вршење на верски обред и други форми на манифестирање на религијата или вератаво согласност со куќниот ред на институцијата во која се сместени) денес директорот на КОВЗ проф.д-р Валентина Божиновска и г-динот Жан Митрев потпишаа меморандум за соработка.
Црквите и верските заедници во Република Македонија, застапени во Уставот, со должно внимание ги следат настаните што веќе подолго време ги обременуваат секојдневието и живеењето на сите граѓани во Република Македонија.
Почитувани браќа свештеници, драги верници, браќа и сестри – луѓе со добра волја! Во нашата Татковина – Република Македонија, деновиве сме сведоци на настани кои не само што вознемируваат, туку влеваат и страв. Што е тоа што се случува во нашето општество? Надвиснале мрачни облаци на немир и недоверба. Тие ги загрозуваат темелните вредности на едно општество што ние како граѓани се обидуваме да го градиме со нашиот човечки и вернички идентитет.
Директорот на КОВЗ проф.д-р Валентина Божиновска денес имаше средба со Скопскиот Бискуп и Апостолски егзарх, Киро Стојанов во бискупската резиденција во Скопје.
На средбата се разгледа можноста пациентите во СБХ „Филип Втори“во Скопје да бидат посетени од верски службеници заради остварување на нивните верски права согласно Законот за правната положба на црква, верска заедница и религиозна група (Сл. весник на РМ бр.113/07).
Претседателот Ѓорге Иванов и директорката на Комисијата за односи со верските заедници и религиозните групи, Валентина Божиновска присуствуваа на светата архиерејска литургија за Свети Климент Охридски, што ја служеше Архиепископот Охридски и Македонски, г.г. Стефан во соборниот храм во Скопје.
Директорот на Комисијата за односи со верски заедници и религиозни групи Проф.д-р Валентина Божиновска со изјава за Канал 5 во врска со оваа тема и текот на конференцијата.
Оваа година споменот за „сите македонски светители“ имаше дополнителна торжественост затоа што МПЦ одбележува 1100 години од упокојувањето на осоновоположникот на македонската црква, Свети Климент Охридски.
Директорот на ковз проф.д-р Валентина Божиновска присуствуваше на чествувањето на христијанскиот празник Рождество на Пресвета Богородица.
На академијата говори одржаа директорот на Комисијата за односи со верски заедници и религиозни групи Проф.д-р Валентина Божиновска, Продеканот  на Филозофскиот факултет д-р Ратко Дуев, Раководотрлот на Институтот Мајка Тереза при Филозофскиот факултет д-р Јован Пејковски и  Шефот на Катедрата за социологија Проф.д-р Заоран Матески.