Контакт податоци

Комисија за односи со
верските заедници и религиозни групи

Бул. Гоце Делчев бр 8, зграда на МРТВ,18 спрат,
1000 Скопје, Р. Македонија, П.Фах52
тел. + 389 2 3226-777;
факс +389 2 3226-353
e-mail: kovz@kovz.gov.mk

  Работно време со странки

Секој работен ден во неделата

            од 08:30 до 16: 00

 БАРАЊЕ ЗА ОДОБРЕНИЕ ЗА ПРЕСТОЈ

                     

Корисни линкови
Еврејска Заедница во РМ

ПОСТОЕЊЕ НА ВЕРСКИ ОБЈЕКТИ И НИВНА ИСТОРИЈА

4ти ВЕК Била изградена Синагога во Стоби ( во близина на Скопје)

429:
Императорски Синагоги. Со одлуката на Теодосиј II била вовена нова синагога која ја зазела државната позиција (1-5).

1366:
Била изградена прва позната синагога во Скопје„ Бет Ахарон“ (17).

16ти ВЕК
Некои истакнати Еврејски филозофи биле родени или привремено живееле на територијата на Македонија меѓу кои: Самуел де Медина, Јосиф бен Лев, Шломо Коен, Јаков там Давид Јахиа, Ишак бен Самуел Адраби, Арон бен Јосиф Сасон, Саламон Молхо итн (1-5).

17ти ВЕК
Шабетаи Зви (Македонски „Донме“) и Нејтан од Газа го посетиле Битолскиот Манастир и Скопје). Скопје бил важен центар за Евреите. Била изградена синагогата „Бет Иаков“.

1680:
Откако починал Нејтан од Газа бил погребан во Скопје. Аџии доаѓале од секаде на светот (3,17).

Исто така, и во Битола биле изградени нови Арагон Синагоги
Во Битола - Португалска Синагога
Во Штип -  Сефардска Синагога
Во ова време во Скопје се изградиле неколку синагоги

11.03.2000

Во Скопје биле изградени нови синагоги со старото име „Бет Исаков“ на третиот кат во зградата на Еврејската заедница во Скопје