Контакт податоци

Комисија за односи со
верските заедници и религиозни групи

Бул. Гоце Делчев бр 8, зграда на МРТВ,18 спрат,
1000 Скопје, Р. Македонија, П.Фах52
тел. + 389 2 3226-777;
факс +389 2 3226-353
e-mail: kovz@kovz.gov.mk

  Работно време со странки

вторник: oд 10.00-12.00 часот

четврток: од10.00-12.00 часот

                     

 БАРАЊЕ ЗА ИЗДАВАЊЕ НА РЕШЕНИЕ

 

 ОТВОРЕНО-ПАРТНЕРСТВО

OPEN DATA

 

             

 КАРТА НА ВЕРСКИ ОБЈЕКТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

 

  

 ВЕРСКИ

АЛМАНАХ


 
 
 
   

 

   Медиумски пријатели
   www.vest.com.mk
   www.mia.com.mk
   www.vecer.com.mk

Корисни линкови

среда 9 март 2017 година Н.П. монс. д-р Киро Стојанов, упати повик на молитва до своето свештенство и верниците од Скопска бискупија и Апостолскиот егзархат во Македонија и до сите луѓе со добра волја да ги интензивираат своите молитви за доброто во општеството на Република Македонија


Почитувани браќа свештеници, драги верници, браќа и сестри – луѓе со добра волја! Во нашата Татковина – Република Македонија, деновиве сме сведоци на настани кои не само што вознемируваат, туку влеваат и страв. Што е тоа што се случува во нашето општество? Надвиснале мрачни облаци на немир и недоверба. Тие ги загрозуваат темелните вредности на едно општество што ние како граѓани се обидуваме да го градиме со нашиот човечки и вернички идентитет.


Бог нe повикал во живот овде и сега, затоа секој од нас го има повикот своите таленти да ги вложи токму за изградба на ова општество, во мир и слобода. Чувствуваме одговорност за животот во нашата Татковина – Македонија. И во оваа пригода истакнуваме дека и како граѓани и како верници повикани сме да ја почитуваме автономијата и суверенитетот на Државата, Уставот и Законите. Живееме со своите различности, но иднината ја градиме заеднички за доброто на сите, иднината што ќе ни донесе мир и сигурност.

Како верници, во секое општество, па така и во нашето, ние имаме посебна задача, а таа е сесрдно да воздигаме молитва до Семоќниот Господ Бог, Тој да ја заштити од секое зло оваа наша напатена земја, да ? подари мир и сигурност. Мирот се раѓа во срцето и во совеста. Мирот е Божји дар, Божји план за човештвото, а немирот се раѓа кога човекот е далеку од Бога. Да се вратиме во Бога, за мирот да се врати во нашите срца, во нашите семејства и во нашето општество. Затоа ги упатуваме нашите молитви до Бога за сите оние кои ја носат одговорноста за заедничкото добро на оваа земја, молиме Светиот Дух да ги просветли и исполни со мудрост и со сила за во мир и низ дијалог, спогодбено да ги носат одлуките за општото добро на сите луѓе. Исто така го повикуваме секој човек со добра волја, да даде свој придонес за мирен соживот и за почитување на неотуѓивите права дадени од Бога.

Со овие размисли повикувам во сите наши Цркви во Скопската бискупија и Апостолскиот егзархат во Македонија за поинтензивни молитви за благосостојба на ова наше општество, а со тоа и за доброто на нашата Татковина – Република Македонија.

Почитувани браќа свештеници, драги верници, браќа и сестри – луѓе со добра волја, на сите вам ви упатувам Божји благослов, молејќи, по застапништвото на Пресвета Богородица, свети Климент Охридски и света Мајка Тереза, Семоќниот Господ Бог, Создател и Спасител на човечкиот род, да поттикне многумина решително да се заложат за изградба на „цивилизација на љубовта“ и на меѓучовечките односи, без кои не може да се оствари мирен и сигурен заеднички соживот во ниту едно животно опкружување.

Со Божји благослов

+ Киро Стојанов,

Бискуп