Контакт податоци

Комисија за односи со
верските заедници и религиозни групи

Бул. Гоце Делчев бр 8, зграда на МРТВ,18 спрат,
1000 Скопје, Р. Македонија, П.Фах52
тел. + 389 2 3226-777;
факс +389 2 3226-353
e-mail: kovz@kovz.gov.mk

  Работно време со странки

вторник: oд 10.00-12.00 часот

четврток: од10.00-12.00 часот

                     

 БАРАЊЕ ЗА ИЗДАВАЊЕ НА РЕШЕНИЕ

 

 ОТВОРЕНО-ПАРТНЕРСТВО

OPEN DATA

 

             

 КАРТА НА ВЕРСКИ ОБЈЕКТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

 

  

 ВЕРСКИ

АЛМАНАХ


 
 
 
   

 

   Медиумски пријатели
   www.vest.com.mk
   www.mia.com.mk
   www.vecer.com.mk

Корисни линкови
Исламска Верска Заедница во РМ

Верски празници

Исламската вера има два празника: Курбан Бајрам и Фитер Бајрам, кои се тесно поврзани со ибадети: Курбан Бајрам е поврзан со Аџилакот, додека Фитер Бајрам доаѓа веднаш по завршувањето на месецот на постот, Рама­занот.

Покрај овие празници, во исламската вера има и некои посебни денови, кои, исто така, се поврзуваат со некој голем историски или верски настан, како што се: Ноќ на Кад`р, Регаиби, Мевлуди, Исраја и Мираџ, итн. Во текот на овие празнувања од верниците се бара да бидат што поблиску до Господ, да го обожуваат Него, да им помагаат на сиромашните, да се советуваат еден со друг за добро, итн.