Контакт податоци

Комисија за односи со
верските заедници и религиозни групи

Бул. Гоце Делчев бр 8, зграда на МРТВ,18 спрат,
1000 Скопје, Р. Македонија, П.Фах52
тел. + 389 2 3226-777;
факс +389 2 3226-353
e-mail: kovz@kovz.gov.mk

  Работно време со странки

Секој работен ден во неделата

            од 08:30 до 16: 00

 БАРАЊЕ ЗА ОДОБРЕНИЕ ЗА ПРЕСТОЈ

                     

Корисни линкови

директрот на ковзрг г-дин даријан сотировски како дел од владината делегација предводена од премиерот на владата на рм г-дин зоран заев во Ватикан, каде по повод Манифестацијата „Македонија во чест на Св. Кирил“ учествуваше во активностите за чествување на делото на светите браќа Кирил и Методиј

На чествувањето присуствуваше и бугарска делегација предводена од премиерот , Бојко Борисов. Со што го потврдуваме нашето искрено пријателство и испраќаме порака дека мисијата на Свети Кирил и Методиј е порака за дијалог и меѓусебно разбирање.

Нивната мисија е еден од првите примери на поврзување на различни култури со истовремено почитување на разликите. Тоа е вредност на која ние и денеска се повикуваме, сеќавајќи се на нив и на историјата, истовремено свртени со поглед кон иднината за која велиме дека заедничкитe допирни точки не нe делат, туку нe поврзуваат. Оваа вредност, еве и после повеќе од 1150 години нe учи и нe инспирира.

Во тој дух ние денеска можеме да кажеме дека Република Македонија го чува и го негува делото на словенските просветители.
Нека е вечен нивниот спомен и нека ни е за многу години големиот празник Свети Кирил и Методиј!