Контакт податоци

Комисија за односи со
верските заедници и религиозни групи

Бул. Гоце Делчев бр 8, зграда на МРТВ,18 спрат,
1000 Скопје, Р. Македонија, П.Фах52
тел. + 389 2 3226-777;
факс +389 2 3226-353
e-mail: kovz@kovz.gov.mk

  Работно време со странки

вторник: oд 10.00-12.00 часот

четврток: од10.00-12.00 часот

                     

 БАРАЊЕ ЗА ИЗДАВАЊЕ НА РЕШЕНИЕ

 

 ОТВОРЕНО-ПАРТНЕРСТВО

OPEN DATA

 

             

 КАРТА НА ВЕРСКИ ОБЈЕКТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

 

  

 ВЕРСКИ

АЛМАНАХ


 
 
 
   

 

   Медиумски пријатели
   www.vest.com.mk
   www.mia.com.mk
   www.vecer.com.mk

Корисни линкови
Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи остро реагира на информацијата поставена на 27 ноември 2017 година на веб порта­лите комуникација.мк, доказ.мк и Мактел.мк. Проф.д-р Валентина Божиновска е разре­шена од должноста директор на Комисијата за односи со верските заед­ни­­ци и религиозни групи со решение на Владата на РМ бр. 24-4808/1 од 03.08.2017 година. Веднаш по добивањето на решение­то веб страницата на Комисијата е ажурирана, а Божиновска не се наоѓа на платниот список на Комисијата.
Поаѓајќи од начелото на хуманост кое се заснова на почитување на личноста на човекот и неговите права, правото на слобода и уваерување и слободата на манифестирање на својата вера и убeдување како и врз основа на Член 20 од Законот за Правна положба на црква, верска заедница и религиозна група кој гласи( Лицата кои се сместени во болници, домови за деца и домови за стари лица, армиски и полициски институции и простори, затвори и слични институции можат да ја изразуваат својата вера и по сопствено барање да бидат посетувани од свештени лица заради вршење на верски обред и други форми на манифестирање на религијата или вератаво согласност со куќниот ред на институцијата во која се сместени) денес директорот на КОВЗ проф.д-р Валентина Божиновска и г-динот Жан Митрев потпишаа меморандум за соработка.
Црквите и верските заедници во Република Македонија, застапени во Уставот, со должно внимание ги следат настаните што веќе подолго време ги обременуваат секојдневието и живеењето на сите граѓани во Република Македонија.
Почитувани браќа свештеници, драги верници, браќа и сестри – луѓе со добра волја! Во нашата Татковина – Република Македонија, деновиве сме сведоци на настани кои не само што вознемируваат, туку влеваат и страв. Што е тоа што се случува во нашето општество? Надвиснале мрачни облаци на немир и недоверба. Тие ги загрозуваат темелните вредности на едно општество што ние како граѓани се обидуваме да го градиме со нашиот човечки и вернички идентитет.
Директорот на ковз проф.д-р Валентина Божиновска присуствуваше на чествувањето на христијанскиот празник Рождество на Пресвета Богородица.
На академијата говори одржаа директорот на Комисијата за односи со верски заедници и религиозни групи Проф.д-р Валентина Божиновска, Продеканот  на Филозофскиот факултет д-р Ратко Дуев, Раководотрлот на Институтот Мајка Тереза при Филозофскиот факултет д-р Јован Пејковски и  Шефот на Катедрата за социологија Проф.д-р Заоран Матески.
Светиот архиерејски синод на Македонската православна црква – Охридска архиепископија денеска во списокот на светиите го впиша епископот велички Гаврил Светогорец.
Во преполнетата катедрала покрај верниците присутни беа председател на Р. Македонија Ѓорге Иванов, директорката на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи Валентина Божиновска, претставници на Македонска Православна Црква, како и претставници на дипломатскиот кор и на културниот живот.
По тој повод директорот на КОВЗ проф.д-р Валентина Божиновска упати Телеграма со честитки
Конференцијата ја отвори Директорката на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, Валентина Божиновска.На отворањето на конференцијата, која се одвива во рамките на глобалната агенда на Обединетите нации и УНЕСКО за дијалог меѓу цивилизациите и Декадата на УНЕСКО за мир меѓу културите, присуствуваа македонскиот претседател Ѓорге Иванов, министерката за култура Елизабета Канчевска Милевска, верски претставници, наставници и многу други.
На мисата беше присутна и директорката на Комисијата за верски заедници и религиозни групи д-р Валентина Божиновска.
Поглаварот на Римокатоличката црква, Папата Франциск на церемонија која се одржа на плоштадот „Св. Петар“ ја прогласи Мајка Тереза за Светица. Директорот на КОВЗ проф.д-р Валентина Божиновска присуствуваше на канонизацијата на Блажена Мајка Тереза како дел од македонската државна и црковна делегација, предводена од претседателот Ѓорге Иванов
Македонската академија на науките и уметностите – МАНУ денеска со свечена академија го одбележа прогласувањето на Мајка Тереза за Светица во Ватикан од страна на папата Франциск.

 Програмата за ова одбележување беше претставена на прес-конференцијата што денеска /26.08.2016 година/, токму на родениот ден на Мајка Тереза, се одржа во просториите на Град Скопје, а на која се обратија градоначалникот Коце Трајановски, директорката на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, Валентина Божиновска и бискупот скопски и апостолски егзарх, Киро Стојанов.

ВЕРСКИ ПРАЗНИЦИ ЗА 2017 ГОДИНА


 

Македонска Православна Црква

Охридска Архиепископија

Бадник, 06.01.2018г.

Божик, 07.01. 2018г.

Водици, 19.01.2018г.


Велики Петок, 06.04.2018г.

Велигден, 08.04.2018г

Духовден  25.05.2018г

Голема Богородица, 28.08.2018г

-  Св. Климент Охридски 08.12.2018г

 

 

Исламска Верска Заедница

Рамазан бајрам, 15.06.2018г

Курбан Бајрам,21.08.2018г

 

Католичка црква

Велики Петок, 30.03.2018г

Велигден, 01.04.2018г

Сите Светци, 01.11.2018г

Бадник, 24.12.2018г

Божик, 25.12.2018г

 

Еврејска заедница во РМ

  • Песах 10.04.2018г
  • Рош Хашана 20.09.2018г
  • Јом Кипур 19.09.2018г
  • Ханука 12.12.2018г

 

Евангелско -Методистичка

Црква во РМ

Божик, 07.01.2018г
Велигден, 08.04.2018г


Вовед

Уставниот суд на Република Македонија, врз основа на членовите 110 и 112 став 1 од Уставот на Република Македонија и член 70 од Деловникот на Уставниот суд на Република Македонија (“Службен весник на Република Македонија” број 70/1992), на седницата одржана на 22 септември 2010 година, донесе
Светската конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог на тема Придонесот на верата и културата кон мир, заемна почит и соживот се одржa на 26 - 28 октомври 2007 год. во Охрид, Република Македонија.